Cinsel İşlev Buzukluklarında Uygulanan Yanlış Tedaviler

/ cetad.org.tr

Cinsel işlev bozukluklarında ne gibi yanlış tedaviler uygulanmaktadır?
Cinsellikle ilgili tedavilerde en sık karşılaştığımız hatalar şunlardır;

1. Vaginismusu olan kadınlara ve partnerlerine önerilen “kadının alkol alarak gevşemesinden sonra cinsel birleşme denenmesi”, “kadının cinsel organına anestezik/uyuşturucu kremler sürüldükten sonra deneme”, “künde pozisyonuna getirip hareketsiz kalması sağlandıktan sonra zorla birleşmenin gerçekleştirilmesi”, “kızlık zarının ameliyatla alınması ya da anestezi altında birleşmenin gerçekleştirilmesi, “vajinal botoks”, “muayenehanede, terapistin yanında cinsel birleşmenin gerçekleştirilmesi” gibi uygulamalar hatalı ve zarar verici yöntemlerdir.

2. Benzer şekilde erken boşalma şikayeti olan erkeklere önerilen anestezik madde içerikli “geciktirici krem ve spreyler” cinsel organın duyarlılığını azaltarak, yani uyarılmayı geciktirerek boşalma süresini uzatabilirken, aynı zamanda erkeğin aldığı zevki azaltır ve sertleşme güçlüğüne neden olabilirler.

“Tek seansta vaginismus tedavisi”, “Künde yöntemi”, “Kızlık zarının ameliyatla alınması” gibi yanlış tedavilerin zararları ve tehlikeli yönleri nelerdir?
Cinsel işlev bozukluklarında yanlış uygulamalara tanıklığımız gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle vajinismusta yanlış ve etik olmayan tedavi uygulamaları çok sıktır. Bir konuda bilgi ne kadar az, çaresizlik ne kadar çoksa yanlışa yönelme o kadar kolay olmaktadır. Maalesef, medya ve internet de bu anlamda bilgi kirliliğini barındırmaktadır. Zaman zaman etik de olmayan yanlış tedavi uygulamalarıyla, danışanlar parasal açıdan zarara uğramakta, zaman kaybetmekte, daha da önemlisi travmatize olmakta ve tedavi motivasyonlarını kaybetmektedirler. Zaman içinde çözüm arayışları cevapsız kaldıkça cinsel  ve ruhsal sorunlar pekişebilmekte, tabloya başka cinsel işlev bozuklukları da eklenebilmektedir. 

Yardım için bir hekime/terapiste başvuran kişi yanlış tedavi yöntemlerinden nasıl korunabilir?
Cinsel tedavilere başvuran kişiler her zaman kendilerindeki sorunun tanımını, nedenlerini ve uygulanabilecek tedavi alternatiflerini hekime/terapiste etraflıca sorarak öğrenme hakkına ve sorumluluğuna sahiptirler. Tedavinin ne kadar süreceğini, nasıl ücretlendirileceğini sormaları da uygun olacaktır. Cinsellik insan ruhunun ve bedeninin tamamını ilgilendiren bir eylemdir ve “mucizevi tek seanslık” tedavilerle “sorunu çözme” iddiaları etik dışı uygulamalardır. Maalesef yanlış tedavi yöntemleri uygulayan kişilerin önemli bir bölümü medya aracılığıyla yoğun bir popülarite kazanmıştır ve bu kişiler sürekli göz önünde olduklarından tedavi arayışındaki kişilerin etik dışı uygulamalara yönelme riski artmaktadır.