deneme
Kadın dış cinsel (genital) organları büyüklük, şekil ve renk açısından oldukça farklı görünümler gösterebilmektedir. Klitoris, vajina girişi ve kızlık zarının (himen) görünümlerinde de farklılıklar olabilmektedir.
Kadında dış genital organlar; büyük dudaklar (labium majör), klitoris, küçük dudaklar (labium minör), idrar yolu açıklığı (üretral açıklık) ve vajina girişidir. Kadın iç cinsel (genital) organları ise rahim (uterus), serviks (boyun), yumurtalık (over), fallop tüpleridir.
Vajina: Latince 'kın' veya 'kılıf anlamına gelir. Cinsel heyecanın başlamasıyla birlikte 10-30 saniyede vajinal ıslanma meydana gelir. Bu ıslanmayı yapan özel bir salgı bezi yoktur. Vajinayı çevreleyen damarlardaki kan göllenmesinden süzülen transüda (proteinden fakir hücrelerarası sıvı) niteliğindeki sıvı vajinanın ıslanmasını ve cinsel ilişkinin gelişmesini sağlar. Doğum yapmamış kadınlarda uyarılmamış vajinanın uzunluğu 7-8 cm., çapı 2 cm.'dir; uyarılınca boyu 9.5 -10.5 cm., çapı girişte 2.5 cm., dip kısımlarda 5.5 cm. olur. Doğum yapmış kadınlarda uyarılmamış vajinanın uzunluğu 8-10 cm., çapı 3-4 cm.'dir, uyarılınca boyu 11 -12 cm., çapı da girişte 3-4.5 cm., dip kısımlarda 6.5 cm. olur. Görüldüğü gibi vajinal kanal uyarıyla genişlemektedir.
Vajinanın sadece 1/3 dış kısmı cinsel yönden uyarılabilir, geri kalan bölüm sadece basıncı hisseder. Rahimde ise giriş bölümü (serviks) basıncı ve titreşimi hisseder.
Klitoris: Klitoris küçük dudakların (labium minörler) üst birleşme kısmı ile klitoral başlık arasında yer alan küçük oval bir yapıdır. Kadın genitallerinin en duyarlı alanlarından birisidir. Klitorisin görünümü ve büyüklüğü kadınlar arasında değişkenlik göstermektedir. İnsan dış cinsel organları (genitalleri) arasında, üreme işlevi olmayan, sadece cinsel işleve sahip tek organdır. Anatomik ve fizyolojik özellikleri bakımından erkekteki penis muadili bir organdır. Ancak penise göre çok daha küçüktür ve üretra (idrar yolu) klitorisin içinden geçmez. Klitoris bir gövde ve bir baş (glans)'dan oluşmaktadır. Özellikle baş kısmı yüksek oranda duyarlıdır. Cinsel uyarılma esnasında klitoris genişler, kabarır. Büyük dudaklar arasında neredeyse saklanmış dışarı doğru 0.5-1 cm. çıkıntı yapmıştır; klitorisin iki yana da uzanan uyarılan dokunun toplam uzunluğu yaklaşık 20 cm.'dir. Üstü ‘klitoris başlığı’ denen yapıyla örtülüdür, özellikle orgazmın gelişmesinde klitoris başlığının klitorise sürtünmesinin büyük rolü vardir. Heyecanlanma evresinde en ufak uyarı, fantezi kurulması bile klitorisin çapında artmaya neden olur. Bu evrede kadınlar pelvis (leğen kemiği) içinde bir dolgunluk hissi, irritasyon (rahatsızlık hissi) ve boşalma ihtiyacı duyarlar. Ayrıca klitorisin gövdesi ve iki taraftaki uzantıları da kanla dolup şişer ve küçük dudaklar civarındaki basınçla meydana gelen hazdan sorumlu olurlar. Klitoris gövdesinin % 10-20 oranında büyüdüğü ve bunun erkekteki sertleşmeye karşılık geldiği bilinmektedir Dış dudaklar (Labium majör): Kadında cinsel uyarılma olmadığı zamanlarda, ilk bakışta büyük dudaklarla karşılaşılır. Büyük dudaklar küçük dudaklara, klitorise, vajinaya ve idrar yolu (üretra) açıklığına koruma sağlar. Büyük dudaklar (labium majör) büyük miktarda yağ dokusu ve ince bir düz kas tabakasını örten deri katlarıdır. Erkekteki torba (skrotum) derisine benzer. Uyarılma sırasında yassılaşır, küçük dudaklar ve vajina girişi ortaya çıkar.
Küçük dudaklar (Labium minör): Kavisli taç yaprağına benzer. Yağ hücresi ve kıl yoktur. Küçük kan damarlarından zengin bir süngersi dokuya sahiptir. Büyük dudaklara göre daha incedir. Kan damarları ve sinir uçları açısından zengindir. Uyarılma esnasında deri katları kanla dolarak genişler, pembeden koyu kırmızıya renk değişir.
İdrar yolu (Üretra): İdrar yolu (üretra) girişi klitorisin hemen altında yer almaktadır. İdrar çıkışı dışında, cinsellik ya da üreme ile ilişkisi bulunmamaktadır.
G noktası (Grafenberg Noktası): Grafenberg noktası ilk kez Ernst Grafenberg adlı kadın doğum uzmanı (jinekolog) tarafından 1950 yılında tanımlanmıştır. Çeşitli makalelerde G - noktasından bahsedilmesine karşın varlığı 1980'li yıllara kadar tartışılmıştır. Bunun nedeni cinsel yönden uyarılmamış kadınlarda bu noktanın kendini belli etmemesi ve ilk uyarıların aşırı bir tuvalete gitme isteğine neden olmasıdır. Dolayısıyla jinekolojik muayenede G - noktasının saptanması oldukça zordur. G noktası plato evresinin (uyarılma evresinin giderek arttığı ve hazzın orgazma yaklaştığı evre) sonuna doğru fark edilebilir. Bu bölgedeki embriyolojik prostat ana dokusu kanla dolar ve uyarılır; basınç, titreşim G - noktasını uyararak orgazmın daha yoğun hissedilmesini, ya da birden çok (multipl) orgazmın gerçekleşmesini sağlar.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm’dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur. Endometrium; iç yüzeyi kaplar, her adette (menstruasyon) üçte ikisi dökülür. Myometrium; kalın düz kas tabakası ile vardır. Cinsel uyarılma, orgazm, doğum ve adet (menstruasyon) sırasında kasılmaları sağlar. Perimetrium; en dış tabaka ise dış yüzeyi kaplayan ince membran ile kaplıdır. Rahim (uterus) leğen kemiğinin içerisinde bağlar yardımıyla asılı durmaktadır. Yaraizi (skar), iltahaplanma (inflamasyon) nedeniyle esnekliği kaybolursa ağrılı ilişki neden olabilir.
Seviks (Boyun): Rahmin vajinaya açılan boyun kısmıdır; yaklaşık 2.5 - 3.5 cm. uzunluğundadır. Hafif bir kısmı vajinaya doğru çıkıntı yapar. Serviks cinsel ilişki sırasında basınca duyarlıdır. Penisin servikse uyguladığı basınç doldurulma ve içeri girilme hissinin büyük kısmını yaratır.
Fallop Tüpleri: Rahimle yumurtalığı birleştirirler, yumurtanın asıl döllendiği yer burasıdır. Uzunlukları yaklaşık 10 cm. kadardır. Orgazm kasılmalarına rahimle birlikte eşlik ederler.
Yumurtalıklar (Overler): Kadınlardaki üreme organıdır. Rahmin iki tarafında bulunur; 3.5 cm. uzunluğunda, 2 cm. genişliğindedir. Her ay rahme fallop tüpleri aracılığı ile yumurta (ovum) gönderilmesinden sorumludur. İçerdikleri bir milyon potansiyel yumurtadan sadece 400-500'ü rahme atılır. Menopozla (45-50 yaşlarında) birlikte bu işlev durur. Cinsel ilişkiye ve uyarılmaya direkt etkisi yoktur, ama kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun salgılanmasından sorumludur. Orgazm sırasında fallop tüpleriyle birlikte yumurtalıklarda da kasılmalar gelişir.