Kadın Orgazm Bozukluğu

/ cetad.org.tr

Erkek ve kadın orgazmı arasındaki fark nedir?
Toplumdaki cinsel işlevlerle ilgili mitlerden biri, erkeklerin üst üste birkaç kez cinsel birleşmede bulunabileceği biçimindeki yanlış inanıştır. Ancak cinsel işlevin fizyolojisi bakımından bu mümkün değildir. Bir erkek boşaldıktan sonra, penisin tekrar sertleşmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulan bu süre yaşla beraber uzayabileceği gibi, durumsal ve bireysel başka faktörlerden de etkilenebilir. 
Ancak kadınlarda fizyolojik olarak böyle bir gereklilik bulunmamaktadır. Kadınlar, bir kere orgazm olduktan sonra, cinsel uyarılma durumunu kaybetmezler, bu yüzden de cinsel etkinliği sürdürürlerse arka arkaya birçok kez orgazm olabilirler. 

 Kadınlarda orgazm nasıl gerçekleşir?
Cinsel yanıt döngüsündeki diğer fizyolojik evrelere göre daha kısa olmakla birlikte hazzın en yoğun olarak yaşandığı evre orgazm evresidir. Kadında orgazm sırasında, vajinanın 1/3 dış kısmındaki vajinal kaslarda ritmik kasılmalar meydana gelir. Ayrıca bu kasılmalara eşlik eden, pelvis bölgesinde duyumsanan ve beyinde haz merkezince algılanan, oldukça güçlü bir haz duygusu yaşanır. Kasılmaların şiddeti ve sayısı kişiden kişiye oldukça değişkendir. Kasılmalar esnasında vajina daha da genişleyerek, boyu uzar ve sonunda rahimde de kasılmalar meydana gelir. Genellikle 3-5, bazen 10-15 defa kasılma olur. Yaklaşık olarak 3-15 saniye sürer. Başlangıçta çok güçlü ve kısa aralıklarla olan bu kasılmaların, gittikçe şiddeti azalır ve aralık süresi uzar. Bu kasılmaların şiddeti kadından kadına ve cinsel etkinlikte yaşanan hazza göre değişebilir. 

Klitoris uyarısıyla orgazm olunur mu?
Klitoris  orgazmdan sorumlu olan organdır. Klitoris sinir ağları bakımından oldukça zengindir. Cinsel heyecanın başlamasıyla birlikte, hayal etme, fantezi kurmayla bile klitorisin çapında artma olur. Cinsel birleşme esnasında da klitoris dolaylı olarak uyarılır ancak, klitorisin en yoğun olarak uyarıldığı durum, doğrudan el, çarşaf,su, vibratör gibi nesnelerle  uyarılmasıdır. Bu bölgeye cinsel uyarı verildiği takdirde genişleyerek kabarır.Klitoral bölgenin ihtiyaç duyulan bir süre boyunca, kesintisiz, yumuşak, dairesel ve ritmik uyarılması orgazmla neticelenebilir. 

Cinsel ilişki sırasında kadın birden fazla orgazm olabilir mi?
Evet. Erkeklerin aksine, kadınlar, bir kere orgazm olduktan sonra, tekrar cinsel etkinliğe devam etmek için belli bir süre geçmesine fizyolojik olarak gereksinim duymazlar. Erkekler, orgazm olduktan sonra, beyindeki cinsel bölgelerden sorumlu alanların aktivitesi azalır ve cinsel uyarı olsa da, penis bu sürede uyarılmaya tepki vermez. Ancak, kadınlarda, orgazm olduktan sonra beyindeki cinsel bölgelerden sorumlu alanların aktivitesi sürer, bu yüzden de cinsel uyaranın devam etmesi halinde tekrar orgazm olabilirler. Yani, fizyolojik olarak birden çok orgazm (multiple orgazm) yaşayabilirler.

Kadında orgazm bozukluğuna neler sebep olabilir?
Kadınlarda orgazm bozukluğu, özellikle cinsel birleşme ile orgazm olamama, oldukça sık görülmektedir. Orgazm bozukluğunun nedenleri, bedensel ve psikolojik olarak gruplanabilir. 
Bedensel nedenlere bakıldığında; yapılan ameliyatlar dolayısıyla vajinanın yapısının bozulduğu durumlarda ya da omurilik hasarı bulunan kadınlarda orgazm bozukluğu gelişebilir. Ayrıca bazı kronik hastalıklarda (şeker, pelvis kanseri vs..), cinsel uyarılma evresinde bazı sorunlar ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda ikincil olarak orgazm bozukluğu gelişebilmektedir. Diğer yandan ilerleyen yaşlarda, menopoz, diğer tıbbi rahatsızlıklar ve buna bağlı ilaç kullanımıyla birlikte orgazm sıklığı ve şiddeti etkilenebilir. 
Psikolojik nedenlere bakıldığında; kadının yetiştirilme tutumu, karakteri ve cinsel partnerine yönelik duyguları orgazm olmayı etkileyen faktörler arasında sayılabilir. Bedenini beğenmeyen, geleneksel kadın rolünün dışına çıkamayan, toplumsal kadın rolü olarak öğretilmiş, pasifliği, çekingenliği benimsemiş, cinsel duygularını bastıran, tüm duygularını kontrol altında tutmak isteyen, oldukça kuralcı ya da depresif kadınlarda orgazm bozukluğuna daha sık rastlanır. Ayrıca; babayla olan ilişkideki bazı olumsuzluklar (ayrılık, ölüm, ihmal, aşırı baskı vs..) da kadınlarda orgazm olabilmeyi etkilemektedir. Diğer yandan; kadının partneriyle olan ilişkisindeki sorunlar veya partnere yönelik duygularındaki olumsuzluklar da kadınlarda ortaya çıkan orgazm bozukluğunun sebepleri arasındadır.

Kadında orgazm bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Kadında orgazm bozukluğu; cinsel terapiyle tedavi edilebilmektedir. Bu tedavide hedef, ilk olarak kadının tek başına, daha sonra da partneriyle birlikte orgazm olabilmesidir. Aşamalı olarak verilen ödevlerle ilerleyen bu tedaviye, çiftin sevgi ve yakınlık duygularına dair iletişimlerini ve paylaşımlarını artıracak ödevlerle başlanır. Daha sonra cinsel iletişimlerini ve davranışlarını çeşitlendirecek ödevler verilir. Bu ödevlerden sonra, kadının ilk olarak, kendi başına cinsel uyarı vererek (mastürbasyon), ardından da partnerin cinsel birleşme olmaksızın uyarı vermesiyle orgazm olması sağlanır. Bu aşamalardan sonra, cinsel birleşme yoluyla orgazm olma aşamasına geçilir. Bu aşamada da ilk olarak, cinsel birleşme esnasında mastürbasyon yapılarak orgazm sağlanır. Daha sonra ise, elle uyarı gittikçe azaltılarak, sadece cinsel birleşme yoluyla orgazm olması sağlanır. Cinsel birleşme esnasında bazı pozisyonlarda, klitorise uygulanan uyarı daha fazla olduğundan, orgazm olmaya daha elverişlidir. Bu pozisyonlar hakkında da, çifte bilgilendirme yapılır.

Cinsel terapiden istenilen sonucun alınamadığı bazı vakalarda; daha uzun süreli bireysel terapi gerekebilir.

Klitoral ve vajinal orgazm ne demektir? 
Kadın orgazmı daima klitoristen kaynaklanır. Her kadın klitorisi doğrudan uygun şekilde ve yeterli süre uyarıldığında orgazm olur. Bu uyarı kadının eliyle, cinsel partnerinin eli, dili ya da beden parçaları ile, çarşaf, yastık vs bir cisimle, tazyikli suyla, vibratörle yapılabilir. Klitoris için uygun olan, mutlaka kesintisiz, yaygın, yumuşak, yavaş, genellikle yatay ve ıslak bir uyarıdır. Yeterli süre ise kadından kadına değişiklik gösterir, birkaç dakika veya saat olabilir. Cinsel birleşme sırasında vajinanın giriş kısmındaki uyarılar aradaki kas ve sinir bağlantıları ile klitorise iletilir. Ancak sadece bu dolaylı uyarı ile çok az sayıda kadın orgazm olabilir. Birçok kadın ön sevişme sırasında klitorisi doğrudan uyarılır ve ardından cinsel birleşme ile dolaylı uyarı gelirse orgazm olabilir. Bazı kadınların ise cinsel birleşme sırasındada senkron/eş zamanlıklitoris uyarısına ihtiyacı olur.

Cinsel birleşmede klitorisin üzerine uygulanan en yoğun baskı, kadının üstte olduğu pozisyonlarda gerçekleşir.